.

.

.

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ ΤΩΝ 18 ΗΡΩΩΝ ΑΙΤ/ΝΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΕΙΣ ΒΙΓΛΑ ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ




Γράφει ο Σπυρίδων Τσίγκας

Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 ετελέσθη η επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των 18 Αιτ/νων στρατιωτών του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων Μεσολογγίου που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι κατά των
Ιταλών στην Γκραμπάλα  εις θέσιν Βίγλα Καλπακίου. 

Της ιστορικής αυτής μάχης ηγείτο ο Ανθ/γος Τσίγκας Ανδρέας εκ Παναιτωλίου. Κατά την επιμνημόσυνη δέηση η 8η μεραρχία απένειμε τιμές με τιμητικό άγημα.

Μετά το πέρας του μνημοσύνου απηύθυναν χαιρετισμό, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πωγωνιανής & Κονίτσης  κ.κ. Ανδρέας, ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παπαναστασίου Γεώργιος και ο πρόεδρος Αποστράτων Αξ/κων Αιτ/νιας κ. Τσάντζαλος Περικλής. Παρέστησαν οι Δήμαρχοι: Θέρμου κ. Κωνσταντάρας, Πωγωνίου κ. Καψάλης, Κονίτσης κ. Παπασπύρου, ο αντιδήμαρχος  Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Καραπαπάς, ο πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Κότσαλος. Επίσης, εκπρόσωπος της 8ης μεραρχίας Συντ/ρχης κ. Σοσώνης, εκπρόσωπος του 2/39 Συντάγματος Μεσολογγίου Αντ/ρχης κ. Σπύρου, εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας Αγρινίου, Αξ/κοι του 583, εκπρόσωπος της Αστυν/κής Δ/νσης Ιωαννίνων, εκπρόσωπος Περιφ/κής Διοίκησης Πυροσβ/κής Ηπείρου. Ακόμη, ο πρόεδρος Συνδέσμου Εφέδρων Αξ/κων Αιτ/νιας κ. Σακαρέλος, ο πρόεδρος Συνδέσμου Εφέδρων Αξ/κων Ν. Ιωαννίνων κ. Κιτσάκης, ο Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Αγρινίου, ο Ανεξάρτητος Σύνδεσμος Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Αγρινίου δια του προέδρου κ. Λιάπη, η πρόεδρος συλλόγου Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου 1940 Αιτ/νίας κα. Καψάλη καθώς και η τοπική εκπρόσωπος της κοινότητας Γεροπλατάνου του Δήμου Πωγωνίου κα. Μάντζιου.

Τέλος, κεντρικός ομιλητής ήταν ο ανιψιός του ήρωα Ανθ/γου, Σπυρίδων Τσίγκας, ο οποίος κατά την ομιλία του ανεφέρθη στο ιστορικό της πορείας του 2/39 Συντάγματος Μεσολογγίου, σύμφωνα με την λεπτομερή καταγραφή στο ημερολόγιο του θείου του, από την ημέρα που ανεχώρησαν από το Μεσολόγγι έως την παραμονή του θανάτου του. Αναφορά έγινε επίσης στην έκβαση της μάχης κατά την οποία έπεσαν 25 Ιταλοί και 18 Εύζωνοι, όλοι τους Αιτ/νες, σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων της διμοιρίας και αξ/κών. 

Η τελετή δέησης έληξε με ενός λεπτού σιγή και τον Εθνικό μας Ύμνο.




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου