.

.

.

Κυριακή 29 Μαΐου 2016

ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ (ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΩΤΗ) ΜΑΚΗ ΤΣΕΛΙΟΥ, ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΣΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ ΤΟΥ ΜΙΚΗ»




ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΤΣΕΛΙΟΥ, ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «ΣΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ ΤΟΥ ΜΙΚΗ»
Το βράδυ της Τετάρτης (18/5), στον χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Ν. Ιωνίας «Παναιτώλιο», ο Δήμος Ν. Ιωνίας, ο Ο.Π.Α.Ν. και οι Εκδόσεις «Κύφαντα», συνδιοργάνωσαν μια σπονδυλωτή εκδήλωση παρουσίασης του καινούργιου βιβλίου του Μάκη Τσέλιου, με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Στους Ουρανούς του Μίκη», που περιελάμβανε ομιλίες σχετικές με
το παρουσιαζόμενο βιβλίο, αναγνώσεις αποσπασμάτων του, καθώς και ερμηνεία δημοφιλών τραγουδιών του κ Μίκη Θεοδωράκη.
Την εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, προλόγισε ο Εκδότης του έργου κ. Γιάννης Χουτόπουλος, ενώ για το βιβλίο του κ. Τσέλιου μίλησαν κατά σειρά: ο καθηγητής Θεατρολογίας, ηθοποιός, σκηνοθέτης και μεταφραστής κ. Πολύκαρπος Πολυκάρπου, ο φιλόλογος, συγγραφέας-δοκιμιογράφος κ. Χρήστος Κορέλλας, καθώς και ο ίδιος ο συγγραφέας, αποσπάσματα από το βιβλίο ανέγνωσε η κ. Τίνα Πέτροβιτς, ενώ τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη ερμήνευσε η κ. Στέλλα Αθανασιάδου, συνοδευόμενη από τον κ. Ανδρέα Βουδούρη στο πιάνο.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χουτόπουλος, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην παρουσίαση του βιβλίου, ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Ήταν μεγάλη η χαρά μου και τιμή ένας νέος εκδοτικός οίκος να βγάλει ένα βιβλίο για τον Θεοδωράκη, και μάλιστα να είναι γραμμένο από έναν άνθρωπο που είναι γνώστης της μουσικής και των μουσικών θεμάτων γενικότερα, όπως ο Μάκης Τσέλιος. Στους ουρανούς του Μίκη ο συγγραφέας μας αποτυπώνει τις σκέψεις και τα συναισθήματα που γεννιούνται σε έναν υποψιασμένο ακροατή της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και την ευρύτερη σχέση του συνθέτη με κάθε τι ελληνικό. Ο συγγραφέας μας μιλάει για ορισμένα από τα μεγάλα έργα του Μίκη, καθώς και για το πώς ο Θεοδωράκης επηρεάστηκε από τους δασκάλους του, αλληλοεπέδρασε με τους συγχρόνους του και ενέπνευσε τους νεότερους. Σήμερα, λοιπόν, μαζευτήκαμε εδώ για να τιμήσουμε και τον συγγραφέα και τον Μίκη Θεοδωράκη!».
Ακολούθησε η ομιλία του κ. Πολυκάρπου, ο οποίος είπε μεταξύ πολλών άλλων πως: «Ο λόγος του Μάκη Τσέλιου είναι οικείος, φιλικός, ζεστός, λιτός. Είναι ένας λόγος λόγιος, που όμως μιλά τη γλώσσα του λαού. … Ο Μάκης Τσέλιος αντιμετωπίζει το μεγάλο «εθνικό έπος», που ακούει στο όνομα Μίκης Θεοδωράκης με τόνους και ύφος καθαρά λυρικό. Η επική και η λυρική ποίηση είναι δυο είδη αντίθετα. Το έπος είναι ένα έργο που αντανακλά στο φαντασιακό ενός έθνους, ενώ η λυρική ποίηση είναι η απόλυτη θέωση του ατόμου. Ο Μάκης με τη γραφή του καταφέρνει να παντρέψει τα δυο αυτά είδη!», προσθέτοντας πως: «Γιατί η εποχή μας, η κάθε εποχή, χρειάζεται τους συγγραφείς; Γράφουμε για να δώσουμε διέξοδο στους «δαίμονες» που κρύβουμε μέσα μας. Για να ελευθερωθούμε από το άγος του τετριμμένου, για να υψώσουμε την αγωνία της ψυχής μας στο άπειρο, για να γλυτώσουμε από το ασήκωτο βάρος του ενεστωτικού. Όλοι γράφουμε, λίγοι όμως γράφουν καλά. Και μέσα σε αυτούς είναι και ο Μάκης Τσέλιος.».
Από την πλευρά του, μιλώντας για το βιβλίο του κ. Τσέλιου, ο κ. Κορέλλας επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Από τη συνολική μου εικόνα και αντίληψη, που έχω σχηματίσει από το ωραιότατο αυτό βιβλίο, αποκόμισα μια γενική εικόνα που μου λέει πως ο Μάκης Τσέλιος έχει εξαντλήσει όλα τα όρια του λυρισμού, προκειμένου να δώσει για τον Θεοδωράκη κάτι που να υπερβαίνει τα συνηθισμένα μέτρα ενός βιβλίου που μιλάει για κάποιον, όπως ο Μίκης, που στην προκειμένη περίπτωση χρειαζόταν να κάνει υπέρβαση του λόγου και της φαντασίας για να αποδώσει αυτό που επιθυμούσε, και φαντάζομαι ότι πρέπει να είναι ακόμα ανικανοποίητος, γιατί εξάντλησε σε ευρηματικότητα όλο το λεξιλόγιο του θαυμασμού για τον Μίκη Θεοδωράκη, και καλά έκανε! Εξάντλησε την έγνοια του να συλλάβει εικόνες, που να αποδίδουν με παράθεση όμορφη αυτό που θα ‘θελε να πει, αλλά στα σημεία αυτά έκανε όλες τις υπερβάσεις του, οι οποίες είναι σεβαστές, κι από εμένα αποδεκτές, κι επομένως πέτυχε να δώσει αυτό το λυρικό βιβλίο.».
Η όμορφη αυτή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του εμφανώς συγκινημένου συγγραφέα του βιβλίου, κ. Μάκη Τσέλιου, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων πως: «Πέρασαν 30 χρόνια από τον καιρό που η ιστορική Νέα Ιωνία, η δεύτερη μα τόσο αγαπημένη μου πατρίδα, παρουσίασε το πρώτο μου βιβλίο: «Στις γειτονιές του Στέλιου», πρωτίστως στις δικές της γειτονιές, στο Δημοτικό της Θέατρο. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που απόψε παρουσιάζουν και το καινούργιο μου πόνημα: «Στους ουρανούς του Μίκη». Δεν θεωρώ σημαντικό το γεγονός που προανέφερα, γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε: «Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση!»», συνέχισε ευχαριστώντας όλους όσοι συνέβαλλαν στην άρτια παρουσίαση του νέου του βιβλίου, καθώς και όλους τους παρευρισκόμενους που την παρακολούθησαν, και κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Πρέπει το χαρούμενο κελάηδισμα του θριάμβου να καταβάλει επιτέλους το ανιερό αλφάβητο του θρήνου. Αυτή θα είναι και η μεγάλη δικαίωση, αυτό θα είναι το σημαντικότερο αντίτιμο των προσπαθειών και των πραγμάτων από τη μεγάλη περιπέτεια των προσδοκιών και των ονείρων, αλλά και των νεανικών μας πτήσεων στους «Ουρανούς του Μίκη»!».
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων: ο Δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Ηρακλής Γκότσης, ο πρώην Δήμαρχος κ. Πέτρος Μπουρδούκος, ο Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν. κ. Σπύρος Αμανατίδης, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δύναμη προοπτικής» κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. κ. Λουκάς Χριστοδούλου, η Πρόεδρος της Πολιτιστικής Ένωσης Μικρασιατών Ν. Ιωνίας «Η Καππαδοκία» κ. Κούλα Μπρόλιου, καθώς και το μέλος του Δ.Σ. του Ο.Π.Α.Ν. κ. Δημήτρης Γεωργούδης.

















Για το http://www.ionianet.gr Απόστολος Σαλονικίδης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου