.

.

.

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Το πρώτο φόρουμ για την Τριχωνίδα (Το διοργανώνουν κρατικοί καιιδιωτικοί φορείς στις 16 και 17 Μαΐου)

Psarokaika
Η λίμνη Τριχωνίδα της Αιτωλοακαρνανίας είναι η μεγαλύτερη της Ελλάδας. Πέρα από την φυσική της ομορφιά η περιοχή, τις αλιευτικές κααι ψυχαγωγικές δραστηριότητες διαθέτει και μεγάλη βιοποικιλότητα. 
Εχοντας βαθιά θεμελιωμένη την πεποίθηση ότι η λίμνη Τριχωνίδα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους φυσικούς πόρους της Δυτικής Ελλάδας, οι τοπικοί φορείς μαζί με την ιδιωτική πρωτοβουλία διοργανώνουν στις διήμερο φόρουμ στις 16 και 17 Μαΐου.
Το φόρουμ, το πρώτο που γίνεται για τη λίμνη, θα
φιλοξενηθεί στο «Αρχοντικό της Λίμνης» της Τοπικής Κοινότητας Καινουρίου. Τοπική αυτοδιοίκηση, επιστημονικοί κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς, θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και θα καταθέσουν τις προτάσεις τους για το καλύτερο αύριο της λίμνης.
τριχωνίδα1
Οι βασικές άξονες του φόρουμ είναι η βιώσιμη Ανάπτυξη της λίμνης Τριχωνίδας και της γύρω από αυτήν περιοχής, η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, η ανάπτυξη υποδομών για την διασφάλιση των περιβαλλοντικών και οικολογικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων, η ανάπτυξη του αγροτικού, θρησκευτικού και εναλλακτικού τουρισμού, καθώς και καταγραφή και ανάδειξη του πολιτιστικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος. Επίσης θα εξεταστούν και τα προβλήματα ρύπανσης από απόβλητα, της παράνομης αλιείας, μπαζώματα,  κ.α.
τριχ
Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αγρινίου και της «Τριχωνίδας Α.Ε.», φορέα διαχείρισης της λίμνης. Η λίμνη έχει επιφάνεια 95,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα, και μέγιστο βάθος 58 μέτρα. Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν μικροί παραλίμνιοι οικισμοί. Στις βόρειες όχθες της Τριχωνίδας, τα κυριότερα χωριά της περιοχής είναι το Παναιτώλιο και το Καινούργιο. Στη θέση «Aμπάρια», λειτουργεί το Κέντρο Περιβάλλοντος Τριχωνίδας με τον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου (θεματικοί πίνακες, μακέτα της Tριχωνίδας, ενυδρείο με ψάρια της λίμνης), αίθουσα προβολών και εργαστήριο ανάλυσης ποιότητας νερού.
Πέρα από την φυσική της ομορφιά η περιοχή διαθέτει και μεγάλη βιοποικιλότητα. Η Τριχωνίδα αποτελεί μία από τις λίγες περιοχές της Ελλάδας που συναντάται το υδρόβιο ζωάκι η βίδρα. Η λίμνη διαθέτει ιδιαίτερα πλούσια ορνιθοπανίδα καθώς έχουν παρατηρηθεί σε αυτή περισσότερα από 200 είδη πουλιών μερικά από τα οποία ιδιαίτερα σπάνια όπως ο πορφυροτσικνιάς.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου