.

.

.

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Νεκτάριος Ψειμάδας – Ορθοπεδικός Χειρουργός



Αναστασιάδη & Μεγάλου Αλεξάνδρου 2 (Αγρίνιο)
& Φωκίωνος Διαλέτη (Θέρμο)
Σήμερα, όλο και πιο συχνά ακούμε τους γύρω μας να διαμαρτύρονται για πόνους που αφορούν ορθοπεδικά προβλήματα. Το αυχενικό σύνδρομο και η οσφυαλγία είναι οι δύο πιο συχνές αιτίες που οδηγούν ένα νέο άνθρωπο στον ορθοπεδικό και αναζητούν άμεση λύση στο πρόβλημά τους, καθώς καθίσταται αδύνατη η καθημερινή ενασχόληση με κάθε είδους κίνηση, και κυρίως η εργασία.
Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που παίζουν
σημαντικό ρόλο στην αύξηση και εξέλιξη των προβλημάτων αυτών, όπως είναι το σωματικό βάρος, το άγχος, η ακαταλληλότητα κάποιων ανθρώπων στις συγκεκριμένες εργασίες που επιλέγουν, η τεχνολογία και γενικά ο σύγχρονος τρόπος ζωής που μας κάνει να μην γυμναζόμαστε, να μην τρεφόμαστε σωστά, να αφήνουμε στην τύχη τους κάποια σημάδια που μας στέλνει το σώμα μας.
Ας προσπαθήσουμε να μάθουμε όμως περισσότερες πληροφορίες από τον κύριο Νεκτάριο Ψειμάδα ορθοπεδικό χειρουργό.

- Στην περιοχή μας είναι συχνό φαινόμενο να πάσχει κάποιος από αυχενικό σύνδρομο, οσφυαλγία ή αρθριτικά. Παίζει ρόλο  το υγρό κλίμα, και πώς η υγρασία και γενικότερα οι αλλαγές του καιρού επηρεάζουν τα μυοσκελετικά προβλήματα;
 Όταν η γιαγιά μας λέει πως: «Θα βρέξει αύριο…. με πονάνε οι κλειδώσεις μου», δεν το λέει από διαίσθηση.  Το φαινόμενο είναι άκρως φυσικό.
Επιστημονικές έρευνες που μελέτησαν την επιρροή της θερμοκρασίας, της υγρασίας και της ατμοσφαιρικής πίεσης στα επίπεδα του πόνου που αισθάνονται ασθενείς χρόνιων μυοσκελετικών παθήσεων, έδειξαν πως οι αυξημένοι πόνοι δεν οφείλονται τόσο στο κρύο ή την υγρασία όσο στην απότομη μείωση της ατμοσφαιρικής πίεσης που προηγείται της κακοκαιρίας! Η σχέση είναι αντιστρόφως ανάλογη…. όσο πέφτει το βαρόμετρο, τόσο αυξάνονται οι πόνοι.
Ο αυξημένος πόνος ίσως οφείλεται στην διαφορά πίεσης μεταξύ του περιβάλλοντος και των αρθρώσεών μας. Αν παρομοιάσουμε την άρθρωση με ένα μπαλόνι, η φυσιολογική ατμοσφαιρική πίεση «σπρώχνει» από όλες τις μεριές αυτό το μπαλόνι. Σε περίπτωση μείωσης της ατμοσφαιρικής πίεσης, το μπαλόνι θα διασταλεί. Μια φυσιολογική άρθρωση, ακόμα και όταν διασταλεί δεν πονάει. Μια άρθρωση όμως που έχει τραυματιστεί, που έχει φθαρεί ή που πάσχει από ρευματοειδή/ουρική αρθρίτιδα θα μεταδώσει πόνο.
- Τι μπορούμε να κάνουμε για να αντισταθμίσουμε το φαινόμενο αυτό;
Μια λύση είναι να ασκήσουμε εξωτερική πίεση στην άρθρωση που μας πονάει. Επιγονατίδες, επιστραγαλίδες, κάλτσες, καλσόν ή κολάν, περικάρπια και γάντια από ελαστικό υλικό μπορούν να ασκήσουν σημαντική πίεση στην άρθρωση και να την ανακουφίσουν όταν το βαρόμετρο πάρει τον κατήφορο. 
Ανακούφιση μπορεί να προσφέρει και ένα ζεστό επίθεμα, μια θερμοφόρα, μια ηλεκτρική κουβέρτα. Η ζέστη γενικά μαλακώνει τον πόνο όπως αυτός μεταδίδεται μέσω του νευρικού συστήματος.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν πως οι συνθήκες χαμηλής ατμοσφαιρικής πίεσης (και κατ’ επέκταση οι πόνοι μας) είναι μόνο παροδικοί!
- Το αυξημένο σωματικό βάρος επιβαρύνει όπως όλοι ξέρουμε τους πόνους στη μέση. Είναι όμως μία από τις αιτίες της οσφυαλγίας; Επίσης είναι αλήθεια ότι η οσφυαλγία “χτυπάει” περισσότερο τις γυναίκες, αλλά ακόμη και άτομα νεαρής ηλικίας;
 Ο πόνος στην μέση μπορεί να προσβάλλει όλες τις ηλικίες. Είναι όμως συχνότερος στις ηλικίες μεταξύ 30 και 60. Υπολογίζεται ότι από την ηλικία των 20 ετών περίπου το 50% των ανθρώπων έχει εμπειρία οσφυαλγίας, ενώ στην ηλικία των 60 ετών το ποσοστό αυτό αυξάνει στο 80%. Ανά πάσα στιγμή στον ενήλικο πληθυσμό το 22% των ανδρών και το 30% των γυναικών πάσχουν από οσφυαλγία. Σε νεότερα άτομα ο πόνος της μέσης είναι συνήθως παροδικός ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι συχνότερα χρόνιος. Για την εμφάνισή του ενοχοποιούνται διάφοροι ατομικοί παράγοντες όπως ηλικία, φύλο, κληρονομικότητα και γενική κατάσταση υγείας.  Η παχυσαρκία θεωρείται σίγουρα επιβαρυντικός παράγοντας για την μετάπτωση μιας απλής οσφυαλγίας σε μακροχρόνιο πρόβλημα, αλλά δεν αποτελεί από μόνη της αιτία οσφυαλγίας. Το κάπνισμα, η βαριά εργασία, η κακή διατροφή και κυρίως η καθιστική ζωή σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης  είναι επιβαρυντικοί παράγοντες. Άλλος ένας επιβαρυντικός παράγοντας τόσο για την εμφάνιση, όσο και για την επιμονή του πόνου στην μέση είναι η αρνητική ψυχολογική διάθεση, κυρίως το άγχος και η καταθλιπτική διάθεση.
- Τώρα με την οικονομική κρίση, όλο και περισσότεροι ασθενείς με οσφυαλγία, αδυνατούν να πάρουν αναρρωτική άδεια. Είναι σωστό να μένουμε στο κρεβάτι όταν πονάει η μέση;
Η ήπια κίνηση και  δραστηριότητα δεν είναι επιζήμιες για τον ασθενή με πόνο στην μέση. Η μακροχρόνια ακινητοποίηση έχει αρνητικά αποτελέσματα καθώς παρατείνει την περίοδο αποκατάστασης και αυξάνει την μετάπτωση σε χρονιότητα. Η παραμονή στο κρεβάτι και η ακινησία για πολλές ημέρες ανήκουν στο παρελθόν. Σήμερα προτείνουμε την αποφυγή τους. Σε περιπτώσεις όμως οξείας οσφυαλγίας με  πολύ έντονο πόνο κατά τις κινήσεις ή οσφυαλγίας με ισχιαλγία, μπορούμε να επιτρέψουμε την βραχυχρόνια παραμονή στο κρεβάτι. Οι ασθενείς που επιστρέφουν σε ήπια δραστηριότητα σχετικά γρήγορα, παρά τον καλά ανεκτό πόνο τους, έχουν συνήθως ταχύτερη αποκατάσταση.
- Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις ανθρώπων όπου κάνουν λάθος εργασία, χωρίς να το επιτρέπει ο σωματότυπός τους, λόγω ανάγκης κυρίως. Για παράδειγμα, ένα αδύνατο και μικροσκοπικό άτομο δεν είναι κατάλληλο για μεταφορές ή για βαριές χειρωνακτικές εργασίες. Τι θα συμβουλεύατε κάποιον να προσέχει σε μια τέτοια περίπτωση;
Αλήθεια είναι ότι δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να ανταπεξέλθουν στη βαριά χειρωνακτική εργασία. Και δεν είναι μόνο η άρση βαριών αντικειμένων που επιβαρύνει ένα μυοσκελετικό πρόβλημα, αλλά και το σκύψιμο με στροφή του κορμού, οι νυχτερινές βάρδιες, οι ακραίες συνθήκες και φυσικά η καθιστική εργασία. Έχει παρατηρηθεί για παράδειγμα αυξημένη επίπτωση οσφυαλγίας σε επαγγελματίες οδηγούς λεωφορείων, φορτηγών και χειριστές γεωργικών μηχανημάτων, λόγω της έκθεσης της μέσης σε κραδασμούς. Μια ριζική λύση θα ήταν σίγουρα η αλλαγή καριέρας, αλλά στις μέρες μας δεν αποτελεί και τόσο  ρεαλιστική επιλογή. Η συμβουλή μου σε αυτή την κατηγορία ασθενών είναι να προετοιμάσουν  το σώμα τους κατάλληλα, με τακτικές ασκήσεις ενδυνάμωσης και διατάσεις όχι μόνο των περιοχών που καταπονούν περισσότερο αλλά ολόκληρου του μυοσκελετικού συστήματος. Επίσης η τροποποίηση  των συνθηκών και του τρόπου εκτέλεσης της εργασίας   με μικρές αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις, όπως π.χ. τοποθέτηση ειδικών καθισμάτων απορρόφησης κραδασμών στο επαγγελματικό αυτοκίνητο ή μαξιλαράκια υποστήριξης της μέσης, θα μειώσουν τις επιπτώσεις των αρνητικών παραγόντων της εργασίας.
- Η τεχνολογία έχει διευκολύνει κατά πολύ τη ζωή μας, μέσω των συσκευών πια μπορούμε να κάνουμε τα πάντα, να δουλεύουμε ώρες πάνω από ένα υπολογιστή, να κάνουμε τις πληρωμές μας, τις αγορές μας, γενικά ό,τι χρειαζόμαστε από μια καρέκλα. Όλο αυτό, το ότι δεν κινούμαστε, το ότι χειριζόμαστε τα πάντα με τα χέρια σε τι προβλήματα μυοσκελετικά μπορεί να μας οδηγήσει;
Όπως ήδη αναφέραμε ο σύγχρονος  τρόπος ζωής ,η καθιστική ζωή του γραφείου, η κακή στάση του σώματος, ο κακής ποιότητας ύπνος, οι μετακινήσεις σχεδόν αποκλειστικά με κάποιο όχημα σε συνάρτηση με την έλλειψη άσκησης, αποτελούν σημαντικούς επιβαρυντικούς παράγοντες στην εμφάνιση  αλλά και στις υποτροπές διαφόρων μυοσκελετικών παθήσεων. Και δεν είναι μόνο η σπονδυλική στήλη, αλλά το σύνολο του μυοσκελετικού μας συστήματος που υποφέρει τις επιπτώσεις αυτού του τρόπου ζωής. Υπάρχει λύση, και αυτή είναι η τροποποίηση της καθημερινότητας ανάλογα με την εντόπιση του προβλήματος και σύμφωνα με τις οδηγίες του ορθοπεδικού, και φυσικά η τακτική άσκηση.
- Το άγχος  είναι καθημερινό φαινόμενο πια… Οι πόνοι στον αυχένα και στην μέση επιβαρύνονται από το στρες;
Το άγχος σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αναδείξει ένα πρόβλημα στον αυχένα Το στρες δημιουργεί ένταση και η ένταση δεν αφήνει το σώμα μας να χαλαρώσει με αποτέλεσμα να πονά ο αυχένας. Συχνά συμβαίνει ασθενείς να πονούν στον αυχένα, χωρίς να παρουσιάζουν παθολογικά ευρήματα και σε αυτές τις περιπτώσεις ίσως ψυχολογικοί, στρεσογόνοι παράγοντες να επηρεάζουν την περιοχή προκαλώντας τα ενοχλήματα αυτά. Επίσης έχει αποδειχτεί ότι το στρες μπορεί να επηρεάσει το πώς οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον πόνο. Έτσι μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο πόνου – άγχους όπου το ένα αυξάνει την ένταση του άλλου. Σε αυτή την κατηγορία ασθενών πιθανόν να χρειαστεί και μια αγχολυτική ή αντικαταθλιπτική αγωγή.




http://agrinio-life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου