.

.

.

Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Η ιστορία μιας πλατείας ή πως καταστέφουμε μια πλατεία.



Θυμάμαι κάποια χρόνια πριν, ο τότε Δήμαρχος ανακοίνωνε την ανάπλαση της πλατείας που βρίσκεται στο κέντρο του Παναιτωλίου.

Πολύ καλή είδηση! Η ανάπλαση έγινε, η πλατεία στρώθηκε με πέτρα, έπαψε να είναι πλέον το πάρκινγκ κάθε είδους τροχοφόρου. 
Έγινε και μοντέρνο συντριβάνι, βρύση πέτρινη, καλαίσθητος φωτισμός, παγκάκια. Την ανάπλαση ολοκλήρωσε η τοποθέτηση ενός γλυπτού που παριστάνει τη μάνα του γλύπτη Καπράλου.. Ο Δήμαρχος τότε ανακοίνωσε ότι στο
πάνω μέρος της πλατείας θα γίνει αμφιθέατρο πέτρινο για κάθε είδους εκδηλώσεις.
Στη θέση του έγινε βέβαια παιδική χαρά. Όλα ωραία και καλά! Ο χώρος ομόρφυνε. Εμείς οι γύρω κάτοικοι τον θαυμάζαμε. Το ίδιο και οι περαστικοί. Τα λίγα χρόνια πέρασαν και η πλατεία αφέθηκε στη μοίρα της, όπως κάθε ωραίο σ'αυτόν τον τόπο. Η όμορφη πλατεία μας,  που θα ένωνε τις δυο κοινωνίες του Παναιτωλίου (Μουσταφούλι - Χαλίκι), σύμφωνα πάντα με τις εντολές του Δημάρχου, αργοπεθαίνει.

Στη θέση της παιδικής χαράς που άλλοτε έπαιζαν παιδάκια, έχει δημιουργηθεί αφοδευτήριο των κάθε είδους διερχόμενων Ρομά. 
Τα όργανά της έχουν κλαπεί ή έχουν καταστραφεί.
Η πλατεία έχει γίνει τόπος κατασκήνωσης της παραπάνω (χαριτωμένης) κοινωνικής ομάδας.
Το άγαλμα της μάνας του Καπράλου ασυντήρητο κλαίει τη μοίρα του και την τύχη του που βρέθηκα να εκτίθεται σε αυτόν το χώρο (προφητικός ο καλλιτέχνης παριστάνει τη μάνα του να κλαίει τη μοίρα της).

Και από εδώ και πέρα τι;

Τι κάνει η δημοτική αρχή; 

(Ευτυχώς που βρέθηκε ο Πρόεδρος της Κοινότητας και τοποθέτησε μια πινακίδα που πληροφορεί για το όνομα της πλατείας και κλάδεψε τα αφρόντιστα δέντρα. Μπράβο του!!!)

Οι διάφοροι σύλλογοι και κυρίως ο Πολιτιστικός;
Τι κάνει γι'αυτή την πλατεία; 
Ούτε μια εκδήλωση. 
Όλες οι εκδηλώσεις στην πλατεία της Αγίας Τριάδας; 
Γιατί; 
Μήπως ο Σύλλογος είναι Σύλλογος μόνο του Μουσταφουλιού;

Ευτυχώς που κάθε Μεγάλη Παρασκευή συναντιώνται εδώ οι δυο Επιτάφιοι. Σημαδιακό κι αυτό. Ο θάνατος του Θεανθρώπου μαζί με το θάνατο της όμορφης πλατείας.

Πιστεύω πως διαβάζοντας κάποιοι αυτό το άρθρο να ευαισθητοποιηθούν και να κοιτάξουν αυτόν το χώρο και να τον αναδείξουν.

Ένας Παναιτωλιώτης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου