.

.

.

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ AIRBUS.


Την εβδομάδα 19-26 Ιανουαρίου 2014 δύο αγόρια και δύο κορίτσια του Γυμνασίου Παναιτωλίου, 



συνοδευόμενοι από δυο(2) καθηγήτριες, ταξίδεψαν στο Albiτης νοτιοδυτικής Γαλλίας.

Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν από γαλλικές οικογένειες, γνώρισαν τον γαλλικό τρόπο ζωής και στοιχεία κουλτούρας της χώρας, απέκτησαν νέες γνώσεις για την ορθολογική διαχείριση του νερού, για την σημασία του στην οικονομική ζωή.

Για μια εβδομάδα, συνεργάστηκαν με συμμαθητές τους από την Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Πολωνία, παρουσίασαν τις εργασίες τους, χρησιμοποιούσαν συνεχώς την αγγλικής και γαλλική γλώσσα, παρακολούθησαν μαθήματα στο γαλλικό σχολείο και εντυπωσίασαν με την υπευθυνότητα και την συμπεριφορά τους. Επισκέφθηκαν στα Πυρηναία, το εργοστάσιο εμφιάλωσης του νερού “LaSalvetat” και εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το Μουσείο Εργοστασίου Μεταλλουργίας με την αναπαράσταση της εργασίας την εποχή της βιομηχανικής ανέλιξης (18ος , 19ος αιώνας) έδωσε ρεαλιστική εικόνα της σκληρής εργασίας των εργατών στους μαθητές, ενώ η αρχιτεκτονική, η ρυμοτομία και η μεσαιωνική ατμόσφαιρα της πόλης Albi, χαρακτήρισε την παραμονή εκεί. Η Toulouse με το Capitole, τον ποταμό Garonne, τα κτίρια του 1800 και το ιστορικό κέντρο έμειναν στην καρδιά των μαθητών.

Η ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της Airbus στο Blagnacτης Toulouse, όπου συναρμολογείται και δοκιμάζεται το αεροσκάφος A380, με όλες τις πληροφορίες για την κατασκευή του και τις δοκιμές του, ενθουσίασαν τους μαθητές που μπήκαν στον χώρο συναρμολόγησης και είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν ένα πρότυπο αεροσκάφος Α380.




Αυτές είναι μερικές από τις δραστηριότητες που πραγματοποίησαν οι μαθητές και οι καθηγητές κατά την διάρκεια της προγραμματισμένης συνάντησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius/Πολυμερής Σύμπραξη Ευρωπαϊκών Σχολείων στο Albiτης Γαλλίας. Το CollegedeBellevueκαι ευρωπαϊκά σχολεία από την Ελλάδα, Πολωνία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία και Ιταλία συναντήθηκαν, στα πλαίσια του προγράμματος με θέμα «Today Blue Planet, But Tomorrow?”.




Έτσι πέρα από τις γνώσεις για το νερό, τη σημασία και την αξιοποίηση του, οι συμμετέχοντες και κυρίως οι έφηβοι μαθητές, πήραν εικόνες ομορφιάς, εμπειρίες επικοινωνίας, διαφορετικότητας και φιλίας, βιώματα συνεργασίας, δημιουργίας, προσαρμοστικότητας και ανθρωπιάς σε μια πολυπολιτισμική ευρωπαϊκή κοινότητα. Εικόνες, εμπειρίες και βιώματα που θα τους βοηθήσουν να ανοίξουν τα «παράθυρα του κόσμου τους» και να δημιουργήσουν το μέλλον τους.

Ήταν μια εβδομάδα με «πολύ μάθημα», πολλές γνώσεις, αξέχαστες για όλους. Μια «εβδομάδα σχολείου» που μόνο το «Ευρωπαϊκό σχολείο» μπορεί να προσφέρει.




Πηγή:agrinionews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου